2013. augusztus 8., csütörtök

Már megint macskák!

Ma sírva jöttem haza a kora reggeli bringázásból.

 Már megint beleakadtan egy az ember felelőtlensége miatt létrejött macskakolóniába. Még nem túl nagy a létszám, de már sajnos alakul. Egy kedves, barátságos kutyagazdi elkezdett etetni egy, az agy darab trikolor macskát. Nem sokára jött a testvére, majd az anyjuk is, és már meg is volt a kolónia alapja, a három nőstény macska. Majd két kandúr is előkerült és már készen állt a család!
Én is láttam őket már korábban is, de így együtt csak akkor amikor éppen etette őket mikor odaértem. Persze elmondtam neki az ilyenkor szokásos mondanivalót, de nem sokat ért. Persze akkor már nem hagyhatta abba az etetést, mert már megszokták, és ráadásul láttam, hogy kölykök is vannak. Plusz a másik nőstény igen csak nagy hassal vemhes.
Ráadásul kiderült, hogy abban a házban aminek a kapuja előtt eteti őket, nem is laknak állandóan, csak elég gyakran napközben jönnek a tulajok. Az is kiderült, hogy nem az ő macskáik, mert nekik nincs, sőt még a kertjükben sincs. Na először ettől ijedtem meg, mert akkor nem valószínű, hogy megtűrik őket, és macskák rejtőzködnek előlük! Az öregek biztos, de a kölykökkel mi lesz mert ők ezt nem tudják, nekik ezt meg kell tanulni! De addig mi lesz velük.
És ez még nem elég, a hát elején az etetgető elutazott a családjával szabadságra, és etetgető nélkül maradtak a macskák!
Ma már a kölykök is kint ugráltak az utcán, az anyjuk csak üldögélt látszott, hogy nagyon vár valamit. A reggelit!
Minden idegszálam tiltakozik az etetgetés ellen, de nem maradhatnak kaja nélkül azok a szerencsétlenek! Sírva tekertem a bringát, és a barátnőm azt mondta, hogy ő sem tudja nézni, hogy éheznek, ő holnap hoz neki enni! Bementünk az Auchanba és vettünk kaját, holnap elvisszük nekik.
De tudom, hogy ez nincs így jól! Nagyon nincs jól!
Be kéne fogni őket, ivartalanítani, és gazdikeresőbe adni. De tudom, hogy minden tele van gazdátlan állatokkal! Nem szoktam a korommal, és anyagi helyzetemmel érvelni, de 74 éves nyugdíja vagyok, a barátnőm 81 éves nyugdíjas! Mi nem vagyunk egy életbiztosítás fiatal állatok számára, mert ma minden jó, de vajon holnap is jó lesz? Mi lesz ha netán felkelni sem tudunk! Akkor mi lesz a macskákkal!? Mi még ideiglenesben sem vehetünk magunkhoz felelősséggel állatot!
Nyugodt lelkiismerettel meg az állatmentőket sem tudom hívni, mert csak a fejük tetején nincs mentett állat!!!!
Tehetetlen patt helyzet!




3 megjegyzés:

  1. A helyi önkormányzat állattartási ügyintézőjét vagy a jegyzőt kell megkeresni, hogy az önkormányzat vállalja be az ivartalanítás anyagi részét. Amúgy a kóbor állatok elhelyezése, ivartalanítása is az önkormányzatok feladata lenne, csak magasról nem foglalkoznak vele... akkor legalább az önkéntes állatmentőket segítsék azzal, hogy ha már helyettük bevállalják ezt a feladatot, akkor annak anyagi részét biztosítsák!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Meg fogom próbálni ezt az utat is, de megvárom az etetgetőt, és megbeszélem vele. Szeretném, ha belátná, hogy így nem szabad, ahogy most csinálja, mert erre
      előbb, vagy utóbb, de biztos, hogy a macskák fizetnek rá!

      Törlés
    2. Az önkormányzatnak a lakosságot veszélyeztető/zavaró állatok eltávolítása a feladata. pont.
      Ha szól a kolónia miatt, becsapdázzák és mennek az Illatos úti gyepire. Ami egy felnőttnek nem olyan rettentő. Esélyt ad. De az immunrendszer nélküli kölyköknek nagyon veszélyes.

      Törlés